Ta hand om er & stay safe 💙
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Varmt välkommen till Skellefteå Konståknings skridskoskola
Foto: Melina Lundström
Vår målsättnings är att våra åkare ska lära sig grundläggande skridskoåkning under trygga och glädjefyllda förhållanden
 
Skridskoskolan pågår under 10 tillfällen på höst- respektive vårterminen. Avgiften ligger på 1000 kr + 200 för medlemsavgift, som kommer att faktureras via mail. Träningen sker i B-hallen på Skellefteå Kraft Arena, men det kan variera mer eller mindre beroende på tillgänglighet av lokal samt tid på säsongen. Kontrollera därför ALLTID tid och plats för varje träning på Skellefteå KFs hemsida under fliken "Träningstider": www.skellefteakonstakning.se
 
LEDARE
Våra skridskoskoletränare är de som tar hand om åkarna i skridskoskolan. De är utbildade via SISU och konståkningsförbundet. Många av våra tränare är fortfarande tävlingsåkare, vilket innebär att vi måste göra uppehåll för skridskoskolan under tävlingshelger (ni kan hitta det under vår hemsida under fliken årsplan). 
Till sin hjälp har de ett antal hjälpåkare, dvs. yngre åkare som har till uppgift att hjälpa våra allra yngsta deltagare att stå upprätt på isen under skridskoskolan. Tränarna och hjälpåkarna finns på plats i båset när Skridskoskolans deltagare ska ta på och av skridskoskydden, vilket gör att de medföljande vuxna inte behöver följa med hela vägen fram till isen. 
Under träningen finns det alltid en eller flera vuxna ledare som tar hand om barn som är ledsna eller har gjort sig illa på isen. OM åkarens anhöriga behövs, så kommer de vuxna ledarna att signalera detta. Om inte, ser vi helst att ledarna får ta hand om åkarna och anhöriga inte kommer till båset för att undvika att störa träningen för de övriga åkarna och ledarna.
 
 

SKRIDSKOR

Stadiga skridskor i lämplig storlek (innersulan bör inte vara mer än 1 cm längre än foten) och en välslipad skena, är grundläggande förutsättningar för att åkaren ska kunna utvecklas på isen.

För nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko av en modell där lädret i skaftet är hårt och kraftig och där det inte bildas veck vid vristen när åkaren böjer på knäna. Vi rekommenderar inte plastskridskor med spännen eller skridskor som är ställbara i storlek. Tänk på att knyta skridskorna hela vägen upp – Även hockeyrör – för att ge bästa möjliga stabilitet till vristen.

Vi hyr även ut ett antal skridskor i olika storlekar för en termin. Man anmäler intresset att hyra skridskor till: skridskoskolan@skellefteakonstakning.se

 

SKÖTSEL AV SKRIDSKOR

Använd alltid hårda gummiskydd för att gå med skridskorna utanför isen. Märk skydden med namn – många har likadana!

Förvara inte skridskorna med gummiskydden på – då rostar skenorna.

Torka av skridskona efter användning med en mjuk, ren handduk och förvara dem men mjuka tygskydd på skenorna.

 

KLÄDER

Barnen bör ha lagom varma och smidiga kläder, som det går lätt att röra sig i. Bylsiga vinteroveraller är inte rekommenderat då de är svåra att röra sig i. Det är och mycket viktigt att kläderna är rena, så inte sand och grus följer med in på isen och förstör åkarnas skenor. Ett rejält par vantar är också alltid bra!
Hjälm är obligatoriskt i skridskoskolan, oavsett åkarens ålder. Hjälmen ska märkas med barnets namn i pannan.

 

 

UTBILDNINGSPLAN OCH TEKNIKMÄRKEN

Skridskoskolan följer svenska konståkningsförbundets utbildningsplan. När barnen har lärt sig att själva stå på sina skridskor, ta sig upp på fötterna när de ramlat och när de kan röra sig på egen hand på isen så börjar träningen för att kunna ta teknikmärken. Märket är en pin med en bild av ett Lejon som heter Leo.
Leo finns i åtta olika färger och varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning (1 är den lättaste och 8 är den svåraste). För att erövra teknikmärken ska åkaren visa färdigheter i fastställda, grundläggande skridskoskoleövningar som är framtagna av konståkningsförbundet. Märken erövras i turordning. Det är tränarna so bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande Leo‐märke. Huvudtränaren tillsammans Skridskoskole tränarna avgör när det är dags för en åkare att flytta från Skridskoskolan till fortsättningsgrupperna, vilket är beroende av tillgång på plats i fortsättningsgrupperna. Leomärket finns att köpa i ”fiket” i samband med skridskoskolans träning.

 

Under ett skridskoskolepass sker uppropet på isen. Därefter följer ca 30 min teknikträning följt av ca 15 min lek.
Leken är en viktig del av inlärningen, då barnen ofta vågar mer under leken och då tränar balans, fart och rytm.

Barnen har också svårt att koncentrear sig på teknikpassen under längre perioder, varför leken bli ett viktigt avbrott.

 

 

GRUPPINDLENING

Vi strävar efter att ha så jämna grupper i skridskoskolan som möjligt. Inledningsvis delas grupperna in efter ålder och tidigare erfarenhet. Hur snabbt man lär sig är individuellt och vi gör löpande förflyttningar mellan grupperna för att ge alla åkare bästa möjliga förutsättningar för utveckling. Om det är viktigt för åkaren att få vara i en särskild grupp tillsammans med ett syskon eller kompis, måste ni meddela detta till skridskoskolans huvudansvar (Stina Holmbom Ryytty och Maja Klingstedt).

 

 

 

INNAN TRÄNINGEN

 

Kom ihåg att:

- Se till att barnet besökt toaletten innan träningen startar, så de slipper avbryta ett träningspass
- Varken tuggummin eller godis får finnas i munnen när man kliver på isen
- Sätter ihop långt hår i en tofs och långa luggar i ett spänne, så håret inte hamnar i ansiktet under träningen
- Hårda skydd MÅSTE ALLTID sitta på skridskorna när ni går från omklädningsrummen till isen. Extra viktigt är det om ni bär ert barn. Risken är annars att ett annat barn får en vass skena i ansiktet
- Kom i god tid – minst 15 min innan ispasset börjar. Det är oftast många som ska rymmas i omklädningsrummen och ibland är det kö till toaletterna, så räkna med att ha lite extra marginal för att slippa stressa
- Våra tränare och hjälpåkare barnen att ta av och sätta på skydden före och efter träning. Låt därför barnen i möjligaste mån själva gå till avbytarbåset, där tränarna tar hand om dem
- Ta på skridskorna i god tid eller byt om i kombihallen

- Skulle det vara så att man har frågor eller funderingar är det bara att maila: skridskoskolan@skelleftakonstakning.se

 
 
Sponsorer
Köp Bingolotto
Trygg idrott