SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

FAQ Skridskoskola
 
Anmälan
Vad finns det för slags grupper i skridskoskolan?
Grupperna varierar från säsong till säsong beroende på hur många anmälda vi har för respektive termin, men vi satsar på att ha dessa grupper på isen. Vi har dem indelade inom kunskaps nivå av åkning (inte ålder), då vi vill att alla åkare ska ha den bästa möjligheten att utvecklas med åkare på samma nivå - detta är trots allt en individuell sport.
 
Grupp Svart
 
Grupp Grön
 
Grupp Blå
 
Grupp Röd
 
Grupp Vit
 
Grupp Gul
 
 
Hur anmäler vi oss för Skellefteå Konståknings skridskoskola?
På vår förenings hemsida (www.skellefteakonstakning.se), finns det en länk "Bli Medlem", där ni fyller i formuläret och skickar in till oss.
 
Kan vi testa skridskoskolan om barnet aldrig stått på ett par skridskor förut?
Vi har en startgrupp för nybörjare (Grupp Svart), där barnen kommer få hjälp av våra tränare samt ett gäng av våra äldre åkare som vi kallar hjälpåkare. Är det så att åkaren aldrig har varit på isen förut kommer en och samma hjälpåkare vara på isen med åkaren under de 45 min så de får allt stöd den behöver. Meddela oss gärna i förväg om det skulle vara så att personen vill ha extra stöd.
 
Kan vi bara dyka upp på träningen för skridskoskolan och testa en gång?
Nej. Ni måste först anmäla er via vårt anmälningsformulär på hemsidan och få en bekräftelse från klubben om att ni fått plats - även om ni bara vill testa att åka. Detta beror på att det ibland kan vara kö till vissa grupper i skridskoskolan, och för att vi ska ha alla kontaktuppgifter om det råkar hända någon olycka på isen.
 
Hur vet vi om skridskoskolan är full?
Vi kontaktar er efter att vi mottagit eran intresseanmälan och berättar vad och om vi kan erbjuda er en plats i skridskoskolan. Det går att anmäla sig under hela terminen.
 
För de som anmält sig i god tid hör vi av oss via mail i Augusti (inför höstterminen) och under mitten av december (inför vårterminen).
Regler på isen

Målsättningen är att alla åkare ska lära sig grundläggande skridskoåkning under trygga och glädjefyllda förhållanden. För att underlätta detta och skapa säkra miljöer finns det några regler på isen: 

 
- Ramlar vi, reser vi oss upp snabbt igen så att en kompis inte ramlar på oss
- För att skydda oss måste vi ha vantar och hjälm. Har man långt hår ska det vara uppsatt så det inte är i vägen (även om man har hjälm på sig)
- Vi är alla kompisar på isen, men undvik att hålla i varandra då det är lättare att ramla då
- Vi lyssnar på våra tränare och gör det bästa vi kan 
- Följer åkaren inte tränarens genom att vägra eller bli en säkerhetsrisk för övriga i gruppen, kommer tränaren be barnet sätta sig på bänken någon minut för gruppens bästa
- Om du kan åka själv, undvik att åka full fart in i sargen 
Praktiska frågor
Vilken ishall har vi träning i?
Vi håller hus i Skellefteå Kraft Arena, B-Hallen men det kan variera mer eller mindre beroende på säsong samt tillgänglighet av isarna, då vi delar isen med andra sporter. 
 
Hur lång tid innan träningen bör vi vara på plats?
Satsa på att vara i ishallen ca 15 min innan träningen för att ta på extra lager kläder och knyta skridskorna i lugn och ro
 
Vad är en bra hjälm för att åka skridskor? Kan mitt barn exempelvis ha en cykelhjälm på isen?
Vi rekommenderar inte att träna i cykelhjälm, då de skyddar på ett helt annat sätt än hockeyhjälm eller skateboard-hjälm 
 
När behöver åkaren inte ha hjälm längre?
I skridskoskolan ska alla åkare ha hjälm. När åkare har klarat lekmärke 8 eller tävlingstestet är det senior teamet tillsammans med huvudtränaren som avgör om barnet ska ha hjälm på träningen.
 
Vilka kläder ska man ha på isen?
Varma kläder som är figurnära är rekommenderar, så man kan röra sig lätt på isen. Lager är alltid bra så man kan ta av- och på sig om det skulle bli för varmt/kallt. Jeans bör inte användas på isen då de är stela och lätt blir kalla.
Vantar (gärna fingervantar) är obligatoriskt, liksom hjälm. Kom även ihåg skridskoskydden till skridskorna för att inte förstöra golven och skridskornas skenor. 
Håret ska vara uppsatt (tofs eller fläta) under hjälmen för att inte vara i vägen.
 
Vad är leomärken för något?
I skridskoskolan kan märken i 8 olika valörer erövras. Skridskoskolemärket är en pin med en figur som heter Leo, vilket är anledningen till namnet. Leo finns i åtta olika färger och varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning (1 är den lättaste och 8 är den svåraste). För att erövra skridskoskolemärken ska åkarna visa färdighet på fastställande grundläggande övningar och erövras i turordning. Det är tränaren som bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande Leomärke.
 
Får jag ta kort på mitt barn när de är ute på isen?
Att fota och filma sitt eget barn under träningen är okej, men tänk på att inte lägga ut filmer/bilder på sociala medier om andra åkare syns.
 
När kan mitt barn börja i en av konståkninsgrupperna? 
När en åkare har klarat leomärke 3 och upp kan de få erbjudandet om att gå vidare till konståkningsgrupperna, men detta beror helt på säsong och tillgänglighet av platser i konståkningsgrupperna. 
Frågor?

Om jag har en fråga angående en faktura, vem kontaktar jag?

 
Om jag har en fråga angående skridskouthyrning?
 
Vi har anmält oss till skridskoskolan. När kommer det ut mer info angående terminstart?
I mitten- till slutet av augusti kommer det skickas ut mer information om höstterminen, och under mitten av december inför vårterminen. Informationen kommer via mail.
 
Varför har inte hjälpåkarna och tränarna hjälmar?
Våra ledare för skridskoskolan har tränat stabilitet och säkerhet på isen i år, vilket har gett dem förmågan att vara säkra på isen. Våra nya åkare ska ha på sig hjälmar när de är på isen för säkerhets skull.
 
Jag har en fråga angående skridskoskolan. Vem ska jag kontakta?
Maila skridskoskolan@skellefteakonstakning.se, vi har som målsättning att svara på mail inom en vecka, oftast går det fortare.
 
Sponsorer
Köp Bingolotto
Trygg idrott